Onlangs publiceerde PAN (Pesticide Action Network) Europe een alarmerend rapport over het gehalte TFA (de kleinste PFAS-verbinding) in Europese wijnen. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat in alle onderzochte wijnen, geproduceerd na 2010, hoge concentraties van deze stof zijn gevonden.
Opvallend is dat de laagste niveaus TFA werden aangetroffen in biologisch geproduceerde wijnen, afkomstig van druiven die geteeld zijn op land dat al jaren vrij is van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit wijst erop dat chemische bestrijdingsmiddelen ook PFAS bevatten en daarmee een bijdrage leveren aan de hoge TFA-concentratie in wijnen. Biologische druiventelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor het gehalte TFA in biologische wijn lager is dan in niet-biologische wijnen.
Biologische druiventelers kiezen onder andere voor rassen die van nature sterker zijn, zorgen voor een gezonde bodem, houden hun wijnstokken goed geventileerd. Ook trekt de biologische teler zoveel mogelijk nuttige insecten als roofmijten, lieveheersbeestjes en sluipwespen aan, waardoor schadelijke insecten minder kans hebben.
Je herkent biologische wijn aan het biologisch keurmerk (het groene blaadje). Met dit keurmerk weet je zeker dat alle schakels in de keten, dus van teler tot producent, werken volgens de regels van het Europese biologische keurmerk.

Uit een ei komt net ...