Bij BD-Totaal vind je een uitgebreid assortiment aan biologische oliën, zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. En welke olie je ook kiest; ze geven een smaakvolle en gezonde basis aan jouw gerechten.

Al onze oliën vind je hier in de webshop. 

Ken jij de verschillen tussen bio en niet-bio olie?
Biologische olie en niet-biologische olie verschillen opeen flink aantal punten. Zo mogen er bij de teelt van de ingrediënten geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt, maar is het een volledig natuurlijk teeltproces. Het persen van de biologische zaden en vruchten gebeurt mechanisch en er mogen geen chemicaliën als hexaan worden gebruikt. Bij het raffineren (het neutraliseren van geur, kleur en smaak) mogen er geen chemische middelen worden gebruikt, maar is het een fysisch proces. En tot slot worden alle schakels in de keten – van teler tot afvuller – onafhankelijk gecontroleerd. Hierdoor mogen biologische oliën het EU-biologisch keurmerk (het groene blaadje) dragen. Kortom, biologische oliën zijn een puur natuurproduct; en dat proef je!

Ieder gerecht en bereiding zijn eigen olie
Oliën zijn veelzijdig en essentieel in elke keuken. We zetten graag op een rijtje voor je welke olie je het beste voor de volgende gerechten of bereidingswijzen kunt gebruiken:
  • Rauwe gerechten: Gebruik extra vierge olijfolie of notenoliën voor salades, dips en koude pasta’s.
  • Koken op hoge temperatuur: Zonnebloem- of kokosolie, milde olijfolie of  koolzaadolie zijn ideaal voor sauteren, frituren en bakken.
  • Speciale smaken: Probeer sesam-, pompoenpit- of lijnzaadolie voor unieke smaakaccenten in Aziatische of vegetarische gerechten.
  • Afwerking: Voeg een finishing touch toe met truffel- of avocado olie op gerechten zoals risotto of gegrilde groenten. 
 
Vierge, extra vierge en mild; wat is het verschil?
Niet iedere olijfolie mag zomaar ‘extra vierge’ heten. Hiervoor moet de olie aan strenge eisen voldoen, met als belangrijkste criterium dat het gehalte aan vrije vetzuren onder de 0,8% moet liggen. Bij vierge olijfolie mag dit maximaal 2% zijn. Bovendien moet de olie van de eerste koude persing zijn. Dat betekent dat de olie niet behandeld is met chemicaliën of warmte bij de persing. Het rookpunt van extra vierge olijfolie ligt op +/- 180° C. Milde olijfolie bestaat uit 97% geraffineerde olijfolie en 3% extra vierge olijfolie. Milde olijfolie wordt gebruikt vanwege de gewenste neutrale smaak en omdat het nog beter bestand is tegen hogere temperaturen. Het rookpunt van milde olijfolie ligt op +/- 232 ° C.

Gebruik jij al koolzaadolie?
Koolzaadolie is voor keukengebruik nog relatief nieuw. Hoewel je de olie misschien nog niet eerder gebruikt hebt, ken je de plantjes vast wel. Duitsland staat vol met de gele bloemetjes en ook in Groningen worden ze geteeld. Koolzaadolie heeft van alle plantaardige oliën de laagste hoeveelheid verzadigde vetzuren, een hoog gehalte aan Omega 3 en 6 en vitamine K en E. Onze geraffineerde koolzaadolie is vrij van geur, smaak en kleur en is een geschikte olie om in te bakken, braden en frituren (rookpunt:+/- 232 ° C). Koolzaadolie is een goed alternatief voor zonnebloemolie.
Direct koolzaadolie voor jouw keuken bestellen? Je vindt em hier in onze webshop.