Stel jouw eigen kaasplank samen met deze heerlijke biologische kwaliteitskazen. Het
Pick & Mix kaasplankconcept bestaat uit maar liefst 10 (!) verschillende kazen uit Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Hiermee kun je als ondernemer zelf een keuze maken voor jouw unieke biologische kaasplank, waarmee je jouw gasten kunt verrassen.
Harde, rauwmelkse koe kaas uit de France Comté. Wist je dat Comté de meest gegeten kaas in Frankrijk is? De Fransen eten de kaas met brood (niet erop, zoals wij), om te gratineren en natuurlijk op de kaasplank. Deze Comté heeft een smedig, vol romig zuivel en de smaak is zacht met een vleugje zoet.
Emmentaler is een kaas uit het Emmental in Zwitserland. De oorsprong van deze kaas ligt op de alpenweiden, waar de boeren in de zomer een grote hoeveelheid melk hadden, maar te ver weg waren van de bewoonde wereld om de melk te kunnen verhandelen. De melk werd daarom omgezet in een houdbare kaas. Deze Emmentaler is zacht zoet van smaak, perfect om mee te koken, te gratineren of voor de kaasfondue.
Er zijn maar een paar kaasmakers in Italië die een biologische Taleggio produceren. Deze Taleggio wordt geproduceerd door de familie Arrigioni uit Pagazzano, een klein dorp op de Po vlakte dichtbij Bergamo. Taleggio betekent letterlijk ‘veelkleurig’. Zijn gewassen korst is heerlijk aromatisch en een beetje ‘zanderig’ tussen de tanden. Echt een heerlijk romig kaasje die perfect op de kaasplank past.
Op een goede kaasplank mag een geitenkaas van eigen bodem natuurlijk niet ontbreken.
De familie Bastiaansen heeft met de charmeux rouge een on-Nederlandse kaas gemaakt.
Het is de combinatie van een zacht zuivel uit geitenmelk met een gewassen korst, die de kaas verrassend lekker en heel geschikt maakt voor een kaasplank.
Een klassieker op elke kaasplank: Gorgonzola Dolce! Dolce betekend zoet en deze Italiaanse Gorgonzola Dolce is dan ook een echt ‘instap’-model voor de blauwe kaaseters. Vol, zoet en heerlijk romig.
De Auvergne is het kloppend kaashart van Frankrijk en vele kaas’grootheden’ vinden hun oorsprong in deze streek. De Blue d ‘Auvergne van Société Laitière de Laqueuille is ook zo’n grootheid. Een mooi gemarmerd, ivoorwit zuivel met een blauwe smaak die staat als een ‘maison’.
Cremeux zegt eigenlijk alles over deze kaas. Het is de allerzachtste en romigste witschimmel kaas van Frankrijk. Er wordt namelijk extra room aan de melk toegevoegd. Heerlijk met vers fruit en wat walnoten.
De Damse kaasmakerij is gevestigd in Damme, dichtbij het Belgische Brugge. Deze kaasmakerij is gespecialiseerd in het maken van brie, die zij vullen met een huis gemaakte kruidenkaas.
Een mooie en vooral overheerlijke brie van de lage landen.
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd is de parel van de Betuwe. Alles wat hier wordt verkocht, wordt op het landgoed zelf geteeld of geproduceerd. Zo ook de Notenlaan, een heerlijke Goudse kaas met walnoten en fenegriek.
Suprême staat voor uitstekend of het allerbeste. En dat is de Suprême geit van Hooidammer! De kaas wordt met zorg gemaakt uit volle geitenmelk en vervolgens 8 maanden gerijpt op houten planken. Een zeer delicate geitenkaas voor de echte liefhebber.
Harde, rauwmelkse ko...