Op de Mandjeswaard, onderdeel van Kampereiland, vind je de boerderij van de familie Bruins. Het Kampereiland is een gebied in de monding van de Ijssel bij Kampen. De afzet van zand en klei van de Zuiderzee en het ijsselwater, vormde kleine eilanden tussen rivierarmen. Uiteindelijk groeiden de verschillende zandplaten steeds meer naar elkaar toe en ontstond een vruchtbare wildernis vlakbij de stad Kampen. Erf-1 verwijst naar het eerste en oudste erf van Kampereiland en is al in gebruik sinds 1432. . 

100% biologisch, bereid met aandacht voor de natuur 
ERF-1 gelooft in boeren met de natuur en eten met aandacht. De biologisch gehouden koeien zijn de trots van het bedrijf. Van nature zijn koeien grazers. Vanaf maart tot in november krijgen ze dan ook alle vrijheid. Ze kunnen vrij van de stal naar het weiland lopen en krijgen natuurlijk veevoer, gras en het unieke Kampereilander hooi. Maar liefst 3600 uur in de buitenlucht. Dat is pas weidemelk! De melk van Erf-1 wordt op ambachtelijke wijze verwerkt tot biologische zuivelproducten: van yoghurt tot boter. 

Ook alle kaas van Erf-1 is biologisch. Voor kaas betekent dit natuurlijk dat alle ingrediënten biologisch zijn. Ook wordt er geen salpeter gebruikt om ongewenste bacteriegroei tegen te gaan, geen kleurstoffen om de kaas geler te doen lijken, geen enzymen om de kaas sneller te laten rijpen en er worden geen schimmelwerende middelen in de coating gebruikt. 

Ontdek het prachtige verhaal achter de Erf-1 terpkaas 
De terpkazen van Erf-1 zijn gerijpt in de 300 jaar oude terpkelder op de boerderij. De boerderijen op het Kampereiland zijn gelegen op een terp ter bescherming tegen het hoge water. De kelder in deze terp stamt nog uit de tijd dat er geen koelkast was voor de bewaring van voedingsmiddelen. Deze kelder is geschikt voor het affineren, het laten rijpen, van de terpkazen. 
Terpkaas wordt gemaakt in de eigen kaasmakerij en is een rauwmelkse kaas. Dit kan alleen wanneer de koeien kerngezond en de melkwinning superschoon is, anders zullen bacteriën gaan concurreren met de gewenste melkzuurbacteriën en zo zorgen voor bolle kazen en smaakafwijkingen. De kaas wordt gemaakt volgens een ambachtelijk proces in een kaastobbe van 1750 liter. Geen automatiseerde machine, maar met vakmanschap van de kaasmaker. 

De terpkazen hebben een natuurkorst. Erf-1 gelooft dat een gezonde bodem invloed heeft op het voer van de koe, de melk die de koe produceert en de producten die hier uiteindelijk van worden gemaakt. Aangezien de melk niet verhit wordt, blijven alle levende stoffen in de melk in tact. Zo ook de schimmels en bacteriën. Zo zit er in rauwe melk een witschimmel die je kent van brie. De natuur kan zijn werk doen en dit geeft de kaas zijn karakteristieke smaak en uitstraling. 

De belegen terpkaas van Erf-1 is een heerlijke smaakvolle kaas voor een kaasplankje, maar past ook heel goed op een lekker ambachtelijk (lunch)broodje. De kaas onderscheidt zich van alle fabriekskazen en het verhaal achter de kaas laat zich goed vertellen aan jouw gasten

Artikelen

23441
Belegen Terpkaas
Erf-1
1x5kg