Pasta is pas pasta wanneer deze van durumtarwe gemaakt is. 
Maar in Nederland mag pasta ook pasta genoemd worden wanneer deze van zachte tarwe is gemaakt. De keuringsdienst van waarde ging op onderzoek uit, want, wat heb je nodig om een goede lekkere pasta te maken? Uit het onderzoek komt naar voren dat er maar weinig nodig is, durumtarwe en water. (en een ei, niet noodzakelijk) 

We hebben eens navraag gedaan bij onze leverancier waar de pasta van Bio-Idea van gemaakt wordt, hieronder wordt het proces beschreven. 
Sinds 1911 koestert de familie Barbagallo een passie voor het produceren van La Bio Idea pasta in hun fabriek in Fiumifreddo op Sicilië. 
Nu, in de vierde generatie, leiden drie trotse dochters het bedrijf met dezelfde toewijding, waarbij ze de eeuwenoude tradities en pasta-geheimen van de familie voortzetten. 
 
Het proces van het maken van pasta start met het selecteren van het beste biologische graan. De pasta wordt gemaakt van 100% durum tarwe, afkomstig van geselecteerde boeren die hun graan telen op het vruchtbare land van Sicilië. De pasta bestaat uit slechts 2 ingrediënten: 100% durum tarwe en water. De zorgvuldige selectie van de tarwe is cruciaal voor het maken van hoge kwaliteit pasta. 
 
De tarwe wordt dagelijks in kleine batches gemalen in steen- en cilindermolens, volgens de eeuwenoude traditie van de familie. Het malen gebeurt geleidelijk, in 28 delicate stappen. Zo wordt het graan niet te veel verwarmd, wat resulteert in hoogwaardige Siciliaanse semolina. 
 
De semolina wordt altijd binnen 24 uur verwerkt. Het wordt vermengd met puur water uit de koude beekjes van de Etna en direct gevormd tot de gewenste pastavariant. Op deze manier wordt oxidatie van het graan voorkomen. 
 
Bij het persen van de pasta tot de gewenste vorm zorgen bronzen platen voor de ruwheid, porositeit en de kenmerkende kleur van ambachtelijke pasta. Door deze brons geperste methode zal de pasta bij bereiding een heerlijke harmonie vormen met de saus. 
 
Nadat het deeg geperst is tot spaghetti, rigatoni of een andere soort, ondergaat de pasta een lang proces van drogen. Onze pasta wordt op een lage temperatuur van maximaal 60 graden gedroogd. Dat proces duurt ongeveer 12 uur, afhankelijk van de pastasoort. Het langzame drogen van de pasta bij lage temperaturen zorgt ervoor dat belangrijke nutriënten bewaard blijven en de structuur, de smaak en het onmiskenbare aroma van ambachtelijke pasta worden behouden. 
 
Bij elke stap in het proces worden de smaak en nutritionele eigenschappen van kwalitatief Siciliaans graan behouden, wat de authenticiteit van ambachtelijke pasta garandeert.