Begin februari was er een uitzending van de keuringsdienst van waarde over olijfolie. Hierin kwam naar voren dat er rotte olijven worden gebruikt om de olie mee te maken. Van verschillende klanten kregen wij vragen over onze olijfolie, daarom hebben wij onze leverancier benaderd en wat vragen gesteld, zie hieronder de Q&A.
 
Olijfolie vierge en extra vierge, wat is het verschil?
Niet iedere olijfolie mag zomaar ‘extra vierge’ heten. Hiervoor moet de olie aan strenge eisen voldoen, met als belangrijkste criterium dat het gehalte aan vrije vetzuren onder de 0,8 procent moet liggen. Bovendien moet de olie van de eerste koude persing zijn. Dat betekent dat de olie niet behandeld is met chemicaliën of warmte bij de persing. 
De bio virgin olijfolie is ook van de eerste koude persing ook worden er geen chemicaliën of warmte gebruikt. Het grootste verschil tussen beiden is dat ‘vierge’ olijfolie een gehalte aan vrije vetzuren van max 2% mag hebben en ‘extra vierge’ olijfolie van max 0,8 %. 

Voor welke temperatuur is extra vierge geschikt?
Temperatuur tot 180°C

Milde olijfolie wordt verkregen door de olie te raffineren, kunnen jullie uitleggen hoe het fysische raffineer proces werkt? 
In het raffinageproces worden geen gebruikt gemaakt van chemicaliën. 
O.a. hoge temperaturen/filtratie worden gebruikt om smaak, kleur en geur uit de olijfolie te verwijderen.

In de uitzending was ook te zien, dat er ook olijven gebruikt werden die op de grond lagen. Gebruiken jullie ook olijven die op de grond hebben gelegen?
De olijven die op de grond liggen worden 'lampante' genoemd. Voor biologische olijfolie is het gebruik van lampante-olijven niet toegestaan. Wij werken uitsluitend met leveranciers die biologisch gecertificeerd zijn voor onze olijfolie. 
Bovendien verandert de vetzuursamenstelling wanneer er olijven van de grond worden gebruikt, wat de olie diskwalificeert als ' vierge' olijfolie.  

Als milder duurder is, waarom gebruiken we deze dan nog?
Ondanks de hogere kosten wordt mildere olijfolie gebruikt vanwege de gewenste neutrale smaak en omdat het nog beter bestand is tegen hogere temperaturen. Voor de biologische milde olijfolie wordt vierge olijfolie gebruikt deze wordt geraffineerd. 
Milde olijfolie is dus 100% olijfolie, bestaande uit 97% geraffineerde bio olijfolie en 3% Extra Vierge olijfolie. De geraffineerde bio olijfolie heeft een hoger rookpunt dan Extra Vierge en hierdoor beter geschikt voor frituren en bakken bij hoge temperaturen.
 
Voor welke temperatuur is milde olijfolie geschikt? 
Temperatuur tot boven te 200°C 

De biologische olijfolie is dus met een gerust hart te gebruiken!