Uit onderzoek van de NVWA is gebleken dat er bij een grote hoeveelheid bakkerijen er in ontbijtkoek een te hoog gehalte aan acrylamide zit.
Acrylamide kan ontstaan wanneer zetmeelrijke producten op een hoge temperatuur verhit worden. Denk hierbij aan aardappels en ontbijtgranen maar ook kan er bij het branden van koffiebonen acrylamide ontstaan.
Bij een gezond en gevarieerd dieet is de hoeveelheid die je binnen krijgt laag. Door je voedsel niet te lang te verhitten, door bijvoorbeeld je geroosterde brood maar licht te roosteren of je friet goudgeel te bakken in plaats van goudbruin kun je acrylamidegehalte lager houden.
Voor gevoelige producten, zoals friet, koffie, brood, ontbijtgranen, koekjes en chips, zijn er normen vastgelegd de NVMA houdt toezicht op de naleving hiervan. Onze bakker van de ontbijtkoek laat dit regelmatig door een extern, geaccrediteerd labotorium testen. Het acrylamidegehalte in onze ontbijtkoek van Landgoed zit ruim onder de norm.