In een biologisch-dynamische kippenhouderij wordt veel rekening gehouden met het welzijn van dier en milieu: de kippen hebben veel ruimte (zowel binnen als buiten), het voer van de kippen is minimaal 50 % biodynamisch en de rest is biologisch, hanenkuikens mogen blijven leven en worden pas op volwassen leeftijd geslacht en als mals hanenvlees verkocht enzovoort. De biodynamische kippenhouders blijven echter nog steeds verbeteringen aanbrengen in hun werkwijze. Die verbeteringen kosten geld en dat heeft recent geleid tot een prijsverhoging. We lichten deze verbeteringen graag nader toe.
Invoering Zweedse methode ‘rechtop vangen’
Als kippen zo’n twee jaar eieren hebben gelegd, worden ze naar de slachterij gebracht om verwerkt te worden tot biodynamische soepkip. Om op transport te kunnen, moeten de kippen worden gevangen. Dit gebeurde voorheen nog op de traditionele manier waarbij 5 kippen tegelijk bij de poten werden gepakt en omgekeerd in een krat gedaan. Dit zorgde voor veel stress bij de kippen en soms voor gebroken poten. Nu is daarvoor de uit Zweden afkomstige methode in de plaats gekomen waarbij de kippen per 2 rechtop opgetild worden en in de krat geladen. Dat geeft nauwelijks stress bij de kippen en geen gebroken poten meer. Het laden kost hierdoor natuurlijk wel meer tijd.
100% biologische kippenouder
De kippen die de Demeter eieren leggen zijn nu voor 100% afkomstig van biologische ouders. Voorheen waren de kuikens vaak afkomstig van niet-biologische ouders, maar door samen te werken met de kleinere biologische broederijen, is het mogelijk om ook de moederdieren volledig biologisch te houden. Hierdoor wordt een 100% biologische keten gegarandeerd.
Regionaal voer
Een bijkomend voordeel van een kip met biologische ouders is dat het vaak een robuustere kip is die meer weerstand heeft tegen invloeden van buitenaf en ook iets beter ruwvoer kan verwerken. Dit ruwvoer kunnen de pluimveehouders weer makkelijker regionaal verbouwen waardoor ze minder voer hoeven te importeren vanuit verre bestemmingen, wat weer beter is voor het milieu.
Duurzamere transportverpakkingen
Het transport van de eieren naar de groothandel en winkels gebeurt in kratten. Voorheen waren dit grote bakken, maar nu worden inklapbare kratten gebruikt. Als deze kratten leeg zijn, worden ze ingeklapt waardoor er 6 keer zoveel kratten in een auto passen. Er zijn daardoor minder transporten van kratten nodig en dat is ook weer beter voor het milieu

Uit een ei komt net ...