Koudere dagen vragen om verwarmende gerechten! Zoals deze oer-Hollandse pot: stamppot boerenkool met worst. Je kan dit recept makkelijk vegetarisch maken door te kiezen voor vegetarische worst.
Bio boodschappenlijstje
Hoofdgerecht, 2 personen, bereidingstijd 25 min.
- 600 g aardappels, geschild en in vieren
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 uitje, gesnipperd
- 1/2 teen knoflook, fijngehakt
- 4 zongedroogde tomaten, in reepjes
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 1/2 eetlepel rozemarijnnaaldjes
- 250 g boerenkool, fijngesneden
- Scheut sojaroom
- 1 blaadje salie
- Sap van een ¼ citroen
- 1/2 eetlepel mosterd
- 2 Ã 4 (afhankelijk van de grootte) worstjes
- Zout en peper
Bereiding
Stap 1: Kook de aardappels in water met zout gaar.
Stap 2: Verhit 2 eetlepels olijfolie in de wok en fruit hierin ui en knoflook 2 minuten.
Stap 3: Voeg de reepjes zongedroogde tomaat samen met het paprikapoeder, de rozemarijn en de boerenkool aan het ui/knoflookmengsel toe en roerbak enkele minuten.
Stap 4: Voeg een flinke scheut sojaroom, het blaadje salie en het citroensap toe. Zet het vuur laag, leg de deksel half op de pan en laat de boerenkool in 10-15 minuten gaar smoren.
Stap 5: Snijd de worstjes in stukjes. Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak hierin de stukjes worst rondom goudbruin en krokant.
Stap 6: Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje sojaroom en naar smaak mosterd tot een gladde puree.
Stap 7: Roer het boerenkoolmengsel door de aardappelpuree en breng op smaak met zeezout en peper. Serveer met de gebakken worstjes.