Moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel boordevol groenten. Ter variatie maak je deze moussaka met zoete aardappel. De frisse yoghurt-tahin saus maakt het gerecht helemaal af!
Bio boodschappenlijstje
Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen, bereidingstijd 15 min.
- 1 kleine bloemkool met vaste krop
- 500 g zoete bataat, geschild
- 2 rode uien, gepeld
- 4 stevige, rijpe tomaten
- 100 ml olijfolie
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel piment
- 3 eieren
- 450 ml yoghurt Griekse stijl
- 2 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
- 100 g geraspte kaas
- Peper en zout
- 3 Ã 4 eetlepels bruine tahin
Kookgerei
- Lage ovenschaal, ingevet
Bereiding
Stap 1: Halveer de bloemkool, snijd de dikke stronk weg en snijd de bloemkoolhelften in plakken van 1 cm dik. Snijd ook de zoete aardappelen, uien en tomaten in dikke plakken. Bestrijk de plakken bloemkool, zoete aardappel en ui heel dun met olijfolie en bak ze in gedeelten in een hete grillpan tot er mooi bruine strepen ontstaan en de groenten iets zachter worden.
Stap 2: Verwarm daarna de resterende olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes glazig. Haal de pan van het vuur af en roer de komijn, kaneel en piment erdoor.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 200 °C. Schik de groenten in lagen in de ovenschaal en sprenkel over elke laag wat knoflookolie en strooi er wat zout over. Sprenkel er ook wat water over. Laat de bovenste laag uit tomaten bestaan.
Stap 4: Klop de eieren los in een kom samen met 250 ml yoghurt, peterselie, kaas en versgemalen peper. Strijk dit over de groenten uit. Bak de moussaka in de oven in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
Stap 5: Roer in een schaaltje de rest van de yoghurt met de tahin en wat zout en peper tot een lekkere saus. Serveer de tahin-yoghurt bij de moussaka.