Zo serveer je dé vegavariant van gehaktbrood. Een heerlijk en feestelijk gerecht voor de kerst.
Bio boodschappenlijst:
Hoofdgerecht, 4 personen, 30+ minuten, vegetarisch
• 2 uien
• 6 teentjes knoflook
• 2 takjes rozemarijn
• 4 eetlepels olie
• 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
• ½ theelepel gerookt paprikapoeder
• peper
• 1 - 2 blikjes bruine linzen (uitlekgewicht totaal 300 gram)
• 1 blikje kikkerwten (uitlekgewicht 150 gram)
• 150 gram gare tamme kastanjes
• 4 eetlepels gebroken lijnzaad
• 2 eetlepels pompoenpitten
• 12 bospeentjes
• 2 pastinaken
• 1 eetlepel honing
• 1 bosje basilicum
• 125 gram gegrilde paprika's
• peper
Materialen:
Cakevorm (1 liter)
Bereiding:
1. Pel de uien en 4 teentjes knoflook en snijd ze klein.
2. Was de rozemarijn, haal de naaldjes eraf en snijd of knip ze fijn.
3. Fruit de ui in 2 eetlepels olie glazig.
4. Voeg de helft van de rozemarijn, 4 teentjes knoflook, de tomatenpuree, paprikapoeder en peper toe en bak een paar minuten.
5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
6. Was de linzen en de kikkererwten in een zeef, laat ze uitlekken en doe ze in een kom.
7. Snijd de kastanjes in kleine stukjes en voeg ze toe.
8. Voeg de gebakken uien toe.
9. Week het gebroken lijnzaad in 75 ml water en doe dit in de kom.
10. Neem de helft van het linzenmengsel uit de kom en pureer dit met een keukenmachine of staafmixer.
11. Doe de puree terug in de kom en meng met het achtergebleven grove mengsel.
12. Verdeel de pompoenpitten over de bodem van de ingevette cakevorm.
13. Schep het mengsel in de cakevorm. Bak de cake 10 minuten in het midden van de oven.
14. Was de bospeentjes en de pastinaak. Laat een stukje loof aan de worteltjes zitten.
15. Snijd de pastinaak over de lengte in frietvorm.
16. Meng 1 eetlepel olie, de honing en rozemarijn door de groente.
17. Schep na 10 minuten de groente naast de linzencake en bak samen in 20 minuten verder gaar.
18. Maak de overige 2 knoflookteentjes schoon.
19. Hak één teentje samen met de basilicum en 1 eetlepel olie tot een sausje.
20. Hak het andere teentje samen met de gegrilde paprika tot sausje. Voeg peper toe naar smaak.
21. Neem de cake uit de vorm en snijd hem in 8 plakken. Serveer de groente en de sausjes erbij.
Ingrediënten over?
Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.
Bio boodschappenlijst:
Hoofdgerecht, 4 personen, 30+ minuten, vegetarisch
• 2 uien
• 6 teentjes knoflook
• 2 takjes rozemarijn
• 4 eetlepels olie
• 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
• ½ theelepel gerookt paprikapoeder
• peper
• 1 - 2 blikjes bruine linzen (uitlekgewicht totaal 300 gram)
• 1 blikje kikkerwten (uitlekgewicht 150 gram)
• 150 gram gare tamme kastanjes
• 4 eetlepels gebroken lijnzaad
• 2 eetlepels pompoenpitten
• 12 bospeentjes
• 2 pastinaken
• 1 eetlepel honing
• 1 bosje basilicum
• 125 gram gegrilde paprika's
• peper
Materialen:
Cakevorm (1 liter)
Bereiding:
1. Pel de uien en 4 teentjes knoflook en snijd ze klein.
2. Was de rozemarijn, haal de naaldjes eraf en snijd of knip ze fijn.
3. Fruit de ui in 2 eetlepels olie glazig.
4. Voeg de helft van de rozemarijn, 4 teentjes knoflook, de tomatenpuree, paprikapoeder en peper toe en bak een paar minuten.
5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
6. Was de linzen en de kikkererwten in een zeef, laat ze uitlekken en doe ze in een kom.
7. Snijd de kastanjes in kleine stukjes en voeg ze toe.
8. Voeg de gebakken uien toe.
9. Week het gebroken lijnzaad in 75 ml water en doe dit in de kom.
10. Neem de helft van het linzenmengsel uit de kom en pureer dit met een keukenmachine of staafmixer.
11. Doe de puree terug in de kom en meng met het achtergebleven grove mengsel.
12. Verdeel de pompoenpitten over de bodem van de ingevette cakevorm.
13. Schep het mengsel in de cakevorm. Bak de cake 10 minuten in het midden van de oven.
14. Was de bospeentjes en de pastinaak. Laat een stukje loof aan de worteltjes zitten.
15. Snijd de pastinaak over de lengte in frietvorm.
16. Meng 1 eetlepel olie, de honing en rozemarijn door de groente.
17. Schep na 10 minuten de groente naast de linzencake en bak samen in 20 minuten verder gaar.
18. Maak de overige 2 knoflookteentjes schoon.
19. Hak één teentje samen met de basilicum en 1 eetlepel olie tot een sausje.
20. Hak het andere teentje samen met de gegrilde paprika tot sausje. Voeg peper toe naar smaak.
21. Neem de cake uit de vorm en snijd hem in 8 plakken. Serveer de groente en de sausjes erbij.
Ingrediënten over?
Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.
Artikelen
92836
Linzen blik
Bio-idea
1x400 ml
92835
Kikkererwten blik
Bio-idea
1x400 ml
92355
Lijnzaad
D.N.B.
1x500 gr
92357
Pompoenpitten
D.N.B.
1x200 gr
54032
Gegrilde paprika's
TerraSana
6x450 gr