De leghaan is het mannetje van het legkippenras. Die legt natuurlijk helemaal geen eieren, maar het vlees is lekker én een verantwoorde keuze. In combinatie met de zoete smaak van dadel is dit gegarandeerd een showstopper.
Bio boodschappenlijstje
Hoofdgerecht, 4 personen, bereidingstijd 20 min. + 50 min. oventijd, vlees
- 1 braadhaan
- 2 el (olijf)olie
- 8 sjalotten, in parten
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2-3 el balsamicoazijn
- 1 rode peper, fijngehakt
- geraspte schil van 1 citroen
- ½-1 tl gemalen komijn
- 100 gr dadels zonder pit, in ringen gesneden
- 3 el grof gehakte koriander
- zout en peper naar smaak
Kookgerei
- braadpan
- keukenrasp
Bereiding
Stap 1: Bestrooi de braadhaan met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en braad de haantjes rondom lichtbruin. Voeg de sjalotten en knoflook toe en fruit even mee.
Stap 2: Schenk de balsamicoazijn in de pan en laat dit al roerend voor een deel verdampen. Voeg de geraspte citroenschil, de komijn en enkele eetlepels water toe en stoof de braadhaan met de deksel op de pan in ca. 50 minuten gaar. Keer ze af en toe om.
Stap 3: Leg de braadhaan op een schaal en laat ze even rusten. Roer de dadels door de jus en laat ze warm worden. Proef en breng het mengsel op smaak met zout.
Stap 4: Lepel het dadelmengsel over de braadhaan en strooi de koriander erover.