Een hoofdgerecht met veel verschillende smaken. Van zoete dadels tot hartige koekjes. Echt een feestje.

Ingrediënten voor 1 persoon
  • 65 gram linzen (blik, uitlekgewicht)
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • ¼ ui
  • 1 eetlepel vloeibare margarine of olie
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • ½ eetlepel ketjap met minder zout
  • ½ theelepel mosterd
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje dille
  • peper
  • 50 ml magere (Griekse) yoghurt
  • 100 gram rode kool
  • 2 dadels (zonder pit)
  • 1 stuk steranijs
  • 1 laurierblad
  • ½ eetlepel (rode wijn)azijn
  • 250 gram aardappel
  • 100 gram pastinaak
  • 50 ml halfvolle melk

Materialen
Keukenmachine of staafmixer


Bereiding
  1. Spoel de linzen en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Rooster de zonnebloempitten in een droge pan en laat afkoelen op een bord.
  3. Maak de ui schoon en snijd fijn.
  4. Verwarm de helft van de margarine in een pan en fruit de ui zacht.
  5. Voeg de knoflookpoeder, paprikapoeder, komijn en peper toe en bak een minuut mee.
  6. Voeg de ketjap toe en zet het vuur uit.
  7. Was de kruiden en snijd klein.
  8. Doe de zonnebloempitten, linzen, gebakken ui, de helft van de peterselie en de mosterd in een keukenmachine en draai kort tot een smeuïg geheel. Het hoeft niet helemaal glad.
  9. Doe het mengsel in een kom, druk het aan en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
  10. Meng de yoghurt met de rest van de peterselie, de dille en peper in een kom en zet in de koelkast tot gebruik.
  11. Maak de rode kool schoon en snijd in dunne repen.
  12. Snijd de dadels in dunne ringen.
  13. Kook de rode kool met de dadels, steranijs, laurierblad en azijn in een bodempje water 20-25 minuten tot het zacht is. Haal na het koken het laurierblad en steranijs uit de pan.
  14. Maak de aardappels en pastinaak schoon en snijd ze in stukken. Kook in een bodempje water 15-20 minuten gaar.
  15. Maak 4-5 kleine koekjes van het linzenmengsel. Verwarm de rest van de margarine in de pan en bak daarin de linzenkoekjes in 10 minuten gaar. Keer af en toe voorzichtig.
  16. Breng de melk aan de kook. Stamp de gare aardappelen en pastinaak fijn en maak er met hete melk en peper een puree van.
  17. Serveer de linzenkoekjes met de yoghurtdip, aardappel-pastinaakpuree en rode kool.
 

Artikelen

92836
Linzen blik
Bio-idea
1x400 ml
92359
Zonnebloempitten
D.N.B.
1x500 gr
17180
Kool rood 700-1600 gr
1x1 st
934567
Steranijs
Blauwe Huis
1x30 gr
92335
Dadels zonder pit(Deglet Nour)
D.N.B.
1x500 gr
92472
Ketjap manis
Yakso
1x250 ml