In het programma Biodiversiteit op je bord - een initiatief van Dutch Cuisine -  worden horeca-ondernemers aangemoedigd om meer 'biodiversiteitsvriendelijke' producten op hun menukaart te zetten. Biologische en biodynamische producten scoren hoog in biodiversiteitsvriendelijkheid. Met ons 100% biologische en brede biodynamische assortiment is BD-Totaal trotse partner in dit programma. Producten met het biologisch (-dynamische) keurmerk verdienen een hoge biodiversiteitsscore. Lokale producten scoren nog eens extra goed. Check onze webshop voor het lokale aanbod uit de provincie Utrecht.  

Wat is biodiversiteit?
ā€˜Biodiversiteitā€™ staat voor de verscheidenheid aan dier- en plantsoorten en de samenhang daartussen. Deze soortenrijkdom -en natuur is ontzettend belangrijk omdat het de basis vormt voor ons bestaan. Insecten bestuiven landbouwgewassen, natuurlijke vijanden van plaagdieren en ziektes zorgen dat er genoeg voedsel groeit, bodemleven zorgt ervoor dat gewassen kunnen groeien en zeeorganismen halen broeikasgassen uit de lucht. 
 
Helaas gaat het niet goed met de biodiversiteit. Zo is in Nederland naar schatting nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit. Het verlies van biodiversiteit is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De intensivering en schaalvergroting van de landbouw en daarmee de toename van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en het overvloedig gebruik van meststoffen, is een belangrijke oorzaak van deze enorme afname van biodiversiteit. 
 
Biologisch en biodiversiteit
Binnen de biologische landbouw is het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen verboden. Ook mag er geen kunstmest worden gebruikt in de biologische landbouw. Een biologische boer heeft daarom diversiteit nodig voor een weerbaar landbouwsysteem. Hiermee voorkomen en bestrijden ze ziektes en plagen, zodat ze geen bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. 
Onderzoek* laat zien dat biologische landbouw hierdoor ook daadwerkelijk een van de oplossingen is voor een verbetering van de biodiversiteit
  • Biologische boerderijen hebben over het algemeen meer diversiteit in flora en fauna. 
  • Biologische landbouw bevordert de soortenrijkdom over het algemeen met 30%.
  • De aantallen per soort op biologische bedrijven ligt gemiddeld 50% hoger.
  • Op biologische bedrijven komen gemiddeld 78% meer regenwormen voor. 
  • Zowel op het veld als in akkerranden komen gemiddeld 20 tot 95% meer soorten wilde planten voor. 
*Bron: Greenpaper Bio & Gezondheid, Bionext
 
Biodiversiteit op je bord
Het programma ā€˜Biodiversiteit op je bordā€™ moedigt horeca en cateraars aan om biodiversiteitsvriendelijke producten op de menukaart te zetten. Hiermee werken producenten en afnemers samen om biodiversiteitsherstel te stimuleren. In het programma krijgen producten een zogenaamde ā€˜biodiversiteitsscoreā€™. Deze score is gebaseerd op keurmerken of de mate van ā€˜biodiversiteitsvriendelijkheidā€™ van de producent. De score kan variĆ«ren van 1 tot maximaal 5 punten. Dit puntensysteem is door een team van experts vastgesteld. 
 
Met uitzondering van vis-, schelp- en schaaldieren krijgen alle producten met een EU-biologisch of EKO-keurmerk 3 tot 4 punten en alle producten met een Demeter-keurmerk zelfs 5 punten. Horecaondernemers en cateraars worden, door dit puntensysteem, gestimuleerd om hun inkoop te verleggen naar producten met meer punten. Zo kunnen zij gerechten op hun kaart aanbieden die hoog scoren in biodiversiteitsvriendelijkheid en daarmee een directe bijdrage leveren aan een verbetering van de biodiversiteit. 
 
Natuurlijk heeft ook BD-Totaal zich verbonden aan dit positieve programma, dat met een koplopersgroep is gestart in de provincie Utrecht. Immers, met ons 100% biologisch assortiment en daarbinnen een ruime keuze aan EKO en Demeter-gecertificeerd assortiment, geven wij horeca en cateraars de mogelijkheid op een toegankelijke manier hun menukaart te verduurzamen. Vrijwel alle producten in ons assortiment scoren goed in de mate van biodiversiteitsvriendelijkheid. 
 
Ben jij een horecaondernemer of cateraar en wil je je graag aansluiten bij dit initiatief? Neem dan een kijkje op www.biodiversiteitopjebord.nl of neem contact op met ons en meld je aan.
Wil je de biodiversiteit in de provincie Utrecht stimuleren? Bestel dan lokale producten.

Dutch Cuisine werkt in het programma samen met diverse partners, zoals Bookdinners, Food Inspiration, Gastvrijheid in Bedrijf, Ministerie LNV, Wereldnatuurfonds, Naturalis, Bionext, Caring Farmers, Deltaplan Biodiversiteitherstel, Vogelbescherming en diverse horecagroothandels, provincies en gemeenten.