Anna en Klaas gingen zeven jaar geleden de uitdaging aan om Landhuis in de Stad om te toveren van zorginstelling met dagbesteding tot horecalocatie die voelt als een ‘bruisende huiskamer midden in het park’. Met hun ruime horeca-ervaring, Anna in de keuken en Klaas aan de voorkant, vormen ze de perfecte combinatie. Inmiddels runnen ze samen met Liesbeth en Lieke het restaurant dat voor veel bezoekers voelt als hun tweede thuis. 

‘Een groot deel van de mensen die hier vroeger voor dagbesteding kwam, werkt nu met ons mee in het restaurant,’ vertelt Anna. ‘We vinden het belangrijk om hier ruimte voor te blijven bieden. Iedereen is welkom.’ 

Lokaal, biologisch en volgens de seizoenen
Vanaf het begin kozen Anna en haar team bewust voor lokale leveranciers, het liefst uit de provincie Utrecht. ‘We willen onze gasten op een laagdrempelige manier laten kennismaken met goed eten,’ vertelt Liesbeth. ‘Dat betekent: producten van dichtbij, biologisch geteeld en altijd met de seizoenen mee.’ 

Daarnaast werkt Landhuis in de Stad sinds december vorig jaar samen met BD-Totaal. ‘BD-Totaal bleek precies te passen bij onze visie. We delen dezelfde idealen en dat schept vertrouwen. Zeker in het begin hebben ze heel erg met ons meegedacht.’ 

Hoe biologisch betaalbaar blijft 
Een mooi voorbeeld van meedenken is de gewassen sla. ‘We wilden een product dat vers van het land kwam, maar niet te nat was, zodat het langer houdbaar bleef. Samen hebben we dat voor elkaar gekregen. Ook de bulkverpakking wordt voor ons omgepakt in kleinere hoeveelheden. Zo wordt de 25 kg amandelschaafsel omgepakt naar handige zakken van 2,5 kg of linzen in zakken van 5 kg. We hebben simpelweg niet de ruimte voor enorme verpakkingen,’ zegt Liesbeth. ‘Op deze manier besparen we ruimte én geld. Grootverpakkingen zijn namelijk voordeliger, dus dit is voor ons een heel fijne oplossing'.
 
Naast groenten en fruit bestelt Landhuis in de Stad ook droogwaren en conserven bij BD-Totaal. ‘We zijn ook op bezoek geweest in Houten voor een rondleiding. Zo leer je niet alleen het bedrijf kennen, maar ook de mensen erachter. Dat vinden we belangrijk. 

We zijn zeven dagen per week open, waardoor we nauwelijks derving hebben,’ legt Anna uit. ‘We koken altijd met de seizoenen mee en groenten spelen bij ons de hoofdrol. En producten die er niet perfect uitzien voor op een bord, verwerken we gewoon in een spread of soep. Zo wordt er niks verspild.’ 

Een plek waar alles samenkomt
Landhuis in de Stad laat zien hoe horeca, duurzaamheid en inclusie hand in hand kunnen gaan. Het restaurant is niet alleen een plek waar je lekker eet, maar ook een plek waar je je welkom voelt, waar voedsel met aandacht wordt gemaakt en waar lokale samenwerking centraal staat. 

‘We willen laten zien dat goed eten niet ingewikkeld hoeft te zijn,’ besluit Liesbeth. ‘Als je kiest voor lokaal, biologisch en seizoensgebonden, dan kies je automatisch voor kwaliteit én voor elkaar.’